![](/media/lib/122/n-mydlo-528af06bd5e1fa945d67c4b03c090157.jpg)
Triklosan szybko zmienia mikrobiom jelit
23 maja 2016, 11:38Triklosan, środek bakteriobójczy i przeciwgrzybiczny występujący w wielu produktach codziennego użytku, np. w mydłach, dezodorantach czy pastach do zębów, szybko zaburza mikrobiom jelit.
![](/media/lib/347/n-zeby-dziecko-7af6e10749dd30b88c98507cb4bcc9d5.jpg)
Uważajmy na próchnicę i zapalenia przyzębia w dzieciństwie, bo mogą one zwiększać ryzyko miażdżycy w dorosłości
27 kwietnia 2019, 05:15Fińskie badanie sugeruje, że częste w dzieciństwie infekcje w jamie ustnej, choroby przyzębia i próchnica, zwiększają ryzyko miażdżycy w dorosłości.
![](/media/lib/59/telewizja-wykancza-63e65ad948e783ddff6e5ad6a76e3d84.jpg)
Niebezpieczny bezruch przed telewizorem
12 stycznia 2010, 11:02Podczas kilkuletnich badań australijscy i francuscy naukowcy zauważyli, że im więcej ktoś ogląda telewizji, tym wcześniej umiera. Każda dodatkowa godzina spędzona przed srebrnym ekranem zwiększała jednostkowe ryzyko przedwczesnego zgonu (Circulation).
![](/media/lib/112/n-cukierki-lukrecjowe-c74b0e07bcd1b6ec33a13b4828b172a4.jpg)
Amorfrutyny - nowe związki przeciwcukrzycowe
18 kwietnia 2012, 05:34Naukowcy pracujący pod przewodnictwem dr. Saschy Sauera z Instytutu Genetyki Molekularnej Maxa Plancka w Berlinie zidentyfikowali nową grupę związków - amorfrutyny - które występują zarówno w korzeniu lukrecji Glycyrrhiza foetida, jak i owocu amorfy krzewiastej (Amorpha fruticosa) i wykazują działanie antycukrzycowe oraz przeciwzapalne.
![](/media/lib/99/n-kawa-b68ec56aa488c24bd6052a965a3d771d.jpg)
Kwas chlorogenowy zapobiega chorobom związanym z otyłością
18 listopada 2014, 13:45Występujący w kawie kwas chlorogenowy (CGA) znacząco zmniejsza insulinooporność i stłuszczenie wątroby u myszy karmionych wysokotłuszczową paszą.
![](/media/lib/164/n-sol-17fa3d0ee551b81527a8a9aa44efd39c.jpg)
Dieta niskosodowa nie obniża ciśnienia
26 kwietnia 2017, 10:45Badanie, w ramach którego przez 16 lat śledzono losy ponad 2600 kobiet i mężczyzn, wykazało, że spożywanie mniejszych ilości sodu nie wiąże się z niższym ciśnieniem krwi.
![](/media/lib/407/n-os-cordis-c94b34901eb5fc236bd368dfacdf168b.jpg)
Niektóre szympansy mają w szkielecie serca kość - os cordis
16 czerwca 2020, 17:27Naukowcy z University of Nottingham stwierdzili, że niektóre szympansy mają w szkielecie serca kość - os cordis. Odkrycie to może mieć spore znaczenie dla metod dbania o ich zdrowie i ochrony. Biolodzy podkreślają, że dotąd os cordis opisano u pewnych przeżuwaczy, wielbłądowatych czy wydr, nigdy jednak u człowiekowatych. Wyniki badań opisano na łamach Scientific Reports.
Szybsi i zdrowsi
26 listopada 2006, 15:51Osoby z dłuższym czasem reakcji i słabą pamięcią częściej umierają na zawał serca. Doktor Beverly Shipley z Uniwersytetu w Edynburgu przez 20 lat studiowała zdolności intelektualne 6.400 Brytyjczyków. Odnotowała wyższe prawdopodobieństwo zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych oraz układu oddechowego u ludzi z dłuższym czasem reakcji i słabiej funkcjonującą pamięcią.
![](/media/lib/46/krew-2e82bfd5fa6b6346dbdcc65d33d77cef.jpg)
Tłuszcz wokół naczyń grozi chorobami serca i udarem
17 listopada 2010, 08:35Okołonaczyniowa tkanka tłuszczowa (ang. perivascular adipose tissue) przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, zwłaszcza u diabetyków. Zespół doktora Davida Manki z University of Cincinnati ustalił, że tłuszcz gromadzący się wokół naczyń może prowadzić do powstawania złogów miażdżycowych lub rozbijania już istniejących, co zagraża zawałem bądź udarem.
![](/media/lib/163/n-awokado-683d54568f0793926e753d49271b0b2b.jpg)
Dieta dla sercowców korzystna również dla mężczyzn z rakiem prostaty
11 czerwca 2013, 11:09Zastępując część węglowodanów i tłuszczów zwierzęcych tłuszczami roślinnymi, np. oliwą, orzechami czy awokado, mężczyźni z rakiem prostaty mogą znacząco zmniejszyć ryzyko zgonu zarówno z powodu choroby nowotworowej, jak i jakikolwiek innej przyczyny.